EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

Składniki:

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

ETAP 1:

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
warzywa pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka

Dynię obierz ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę a cebulę obierz i drobno posiekaj.

ETAP 2:

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
do pokrojonych warzyw dodać pomarańczę

Pomarańcze obierz ze skóry i tak aby pozbyć się błonek.

ETAP 3:

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
zupę gotować aż składniki będą miękkie

Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.


Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.