Sposób przygotowania:
Pikantna zupa z cieciorkąPrzygotowanie
Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy dość drobno w kostkę lub plasterki.
Mięso
Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, a następnie cebulkę, lekko solimy i podsmażamy.
Warzywa
Do garnka przekładamy ciecierzycę, warzywa korzeniowe pokrojone wcześniej i podsmażone mięso z cebulką. Zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy do momentu, aż lekko zmiękną.
Wykończenie
Paprykę wydrążamy i kroimy w kostkę takiej samej wielkości, jak cukinię. Selera naciowego w plasterki. Kawałek imbiru ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy to wszystko do zupy i wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy mocno do smaku i gotujemy, aż warzywa pozostaną tylko lekko twarde.