Sposób przygotowania:
Pikantne ogórki z peperoni
Ogórki myjemy , obieramy i kroimy na równe krążki, układamy w słoiczku i przygotowujemy zalewę. Papryczkę bardzo drobno kroimy i dodajemy do reszty składników.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy ogórki. Dodajemy przegotowaną wodę na tyle aby zakryć ogórki. Pasteryzujemy.
Czesiu
p.jola1
misia14
misia14
wg zdjęcia mam ogórki obrać ...a w opisie brak informacji....co zrobić z papryczką peperoni...w słoiku jej nie widać???
z reguły dodaje się do zalewy ocet....czy tu się go pomija???
superbaba4
fakt, nie zauważyłam, że nie dodałam octu jako składnika - już poprawione, tak, oczywiście ogórki obrać a papryczkę bardzo drobno pokroić. Prawie jej nie widać bo daje się jej bardzo mało :))
co do zalewy - to ze składników wynika z czego ją zrobić :
# 1 ząbek czosnku
# 1,5 łyżki cukru
# 1,5 łyżki soli
# 1,5 łyżki oliwy z oliwek
# 0,5 płaskiej łyżki soli
# 2 wąskie paseczki papryczki peperoni
1,5 łyżki octu
całość zalewamy przegotowaną wodą do poziomu ogórków.
Pozdrawiam ;)
superbaba4
Dopiero teraz zauważyłam dlaczego pominęłam ocet w przepisie, podwójnie podałam jako składnik sól. Wszystko poprawione i już jest ok.
kołczu
misia14
Tit
superbaba4
Tit - myślę, że tak, ale pokrojone lepiej przejdą zalewą.