Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pikantne puree z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marchewka to uniwersalne warzywo. Ostatnio staram się wymyślać różne zastosowania dla marchewek które zostają mi po ugotowaniu zupy. To jest jedna z propozycji.

Pikantne puree z marchewki

Składniki:

Pikantne puree z marchewki

 

  • 3 ugotowane marchewki ( miękki - mogą być z wywaru * )
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu ( płaska )
  • 1/2 łyżeczki imbiru (utartego na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej tej do gałki
  • muszkatołowej)
  • sól do smaku
  • kilka plasterków ogórka
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pikantne puree z marchewki
Marchewki pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać marchew. Podgrzać . Dodać sok z cytryny, miód, imbir. Wymieszać. Doprawić do smaku solą. Utłuc na puree . Odparować nadmiar wilgoci podgrzewając na małym gazie bez przykrycia. Układać ,,kopczyki " na plastrach ogórka. Dekorować natką. * Można użyć marchewki wcześniej zamrożonej . **Ładnie wygląda jeśli podamy tworząc 3 warstwy: puree z marchewki-puree ziemniaczane-puree z marchewki.

Tagi:

marchewka