Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Puree z marchewki wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puree z marchewki wspaniały dodatek do mięsa.

Puree z marchewki wg Megg

Składniki:

Puree z marchewki wg Megg

 

  • 6 marchewek
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • pieprz do smaku sól do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Puree z marchewki wg Megg
Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać gorącą wodą, dodać sól oraz vegetę i gotować na małym ogniu przez 15 min, a następnie odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać połowę przygotowanego masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę, następnie dodać ugotowane warzywa i całość dusić 5 min. Po tym czasie całość zblenderować, przełożyć do garnka, dodać pozostałe masło, śmietanę oraz przyprawy i smażyć, często mieszając, aż puree nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać żółtka, dokładnie wymieszać i podusić jeszcze parę minut. Puree podawać gorące jako dodatek do mięs.

Tagi:

marchewka