SUPERPRZEPIS

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

Przygotowałam pikantne rolady z udek kurczaka bez skóry i kości. Do farszu dodałam pikantną kiełbasę chorizo, Rolady owinęłam boczkiem.

Składniki:

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

mięso

  • 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości - 7 sztuk

farsz

  • 280 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 200 g małych korniszonów
  • 4 duże cebule
  • 7 łyżeczek musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

dodatkowo

  • białe, bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

przygotowanie farszu

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo
Kiełbasę chorizo, cebule i korniszony pokroić w słupki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pióra. Małe korniszony pokroić wzdłuż na połówki. Chorizo pokroić w słupki.

przygotowanie rolad

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo
Rozbite tłuczkiem udka oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo
Na udkach ułożyć ogórki, cebulę i kiełbasę.

Na mięsie ułożyć po dwa rzędy kiełbasy, cebuli i ogórka.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo
Resztę farszu pokroić w kostkę. Przygotować boczek.

Pozostałe ogórki, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Przygotować boczek.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

Mięso ciasno zwinąć i owinąć plastrami boczku. Rolady obwiązać nićmi.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę i razem chwilę smażyć.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

Dodać do rolad pokrojoną kiełbasę, ogórki, przyprawę do mięs, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość jeszcze chwilę smażyć. Do rolad wlać sok z kiszonych ogórków, dolać wodę i dusić aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie rolad cd

Pikantne rolady drobiowe Eli z chorizo

Gotowe rolady wyjąć, lekko przestudzić i odwinąć z nici.. Powstały sos zmiksować. Gdy sos jest za gęsty dolać przegotowanej wody. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!

Ja podałam rolady z ziemniakami i piklami z ogórków.