Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi w sosie wiśniowymETAP 1:
Na dobę przed pieczeniem piersi nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem granulowanym, zalewamy szklanką wina, szklanką soku i olejem, odstawiamy do lodówki.
Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy marynatą i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w 160 st. C.
ETAP 2:
Przygotowujemy sos. Wiśnie myjemy i drylujemy.
Ocet balsamiczny wraz z cukrem podgrzewamy w garnuszku. Wlewamy bulion, wino (1 szklankę) i sok (1 szklankę), dodajemy wiśnie, goździki, cynamon, chili, sól i pieprz.
Gotujemy, aż sos się zredukuje o połowę.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie, mieszamy, aż sos się zagęści.
ETAP 3:
Upieczoną pierś oddzielamy od kości. Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.