Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsina, wiśnie i czerwone wino tworzą wyborne połączenie - takie danie można śmiało podać na uroczysty obiad.

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym

Składniki:

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym

ETAP 1:

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym
Gęś nacieramy przyprawami i zalewamy winem i sokiem

Na dobę przed pieczeniem piersi nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem granulowanym, zalewamy szklanką wina, szklanką soku i olejem, odstawiamy do lodówki.

Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy marynatą i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w 160 st. C.

ETAP 2:

Pierś z gęsi w sosie wiśniowym
Przygotowujemy sos z dodatkiem wiśni i wina

Przygotowujemy sos. Wiśnie myjemy i drylujemy.

Ocet balsamiczny wraz z cukrem podgrzewamy w garnuszku. Wlewamy bulion, wino (1 szklankę) i sok (1 szklankę), dodajemy wiśnie, goździki, cynamon, chili, sól i pieprz.

Gotujemy, aż sos się zredukuje o połowę.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie, mieszamy, aż sos się zagęści.

ETAP 3:

Upieczoną pierś oddzielamy od kości. Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.