Sposób przygotowania:
Żeberka duszone z warzywami
Żeberka pokroić na mniejsze porcja ( na 1-2 kostki), natrzeć pieprzem ziołowym, solą, rozgniecionym zielem angielskim i kolendrą, cebulę pokroić w piórka, posypać nią żeberka, odstawić na kilka godzin do lodówki ( u mnie stały całą noc). Rozgrzać patelnię z grubym dnem i zrumienić na niej mięso ( wcześniej zdjąć cebulę), następnie przełożyć je do drugiego garnka, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i przełożyć ją do mięsa w miarę możliwości bez zbędnego tłuszczu. Mięso zalać 2 szklankami ciepłej wody, dodać suszone pomidory oraz mieloną paprykę , oraz około 1/2 łyżeczki soli, przykryć i dusić na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki, dusić już bez pokrywki 20-25 minut pod koniec duszenia dodać cukinię pokrojona w plasterki lub tak jak ja w paseczki po długości jak makaron. W trakcie duszenia nadmiar płynu wyparuje, a pomidory rozgotują się zagęszczając sos, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i niewielka ilością cukru, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Mięso można podać z kasza lub ziemniakami, ale ja podałam tylko z pieczywem i tez było smacznie.
Mięso można podać z kasza lub ziemniakami, ale ja podałam tylko z pieczywem i tez było smacznie.
mocsłodkości