noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

pikantne rzodkiewki ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie marynowane rzodkiewki mogą być wspaniałą przekąską lub dodatkiem do potraw

pikantne rzodkiewki ze słoika

Składniki:

pikantne rzodkiewki ze słoika

 

  • 1 kg rzodkiewek,
  • 2 łyżki soli,
  • ocet winny,
  • pieprz gruboziarnisty,
  • imbir,
  • cukier

Sposób przygotowania:

pikantne rzodkiewki ze słoika
Rzodkiewki myjemy, dosyć gęsto nakłuwamy, przekładamy do miski i zalewamy wrzacą wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy 1,5 łyżki pieprzu gruboziarnistego, 2 łyżki soli, 3 łyżki cukru, 2 łyzki imbiru zagotowujemy. Rzodkiewki ciasno układamy w sloikach, zalewamy nasza marynatą. Zagotowujemy.