ethyl-tom

ethyl-tom

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pikantny sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantny sos pomidorowy do makaronu lub ryżu.

Pikantny sos pomidorowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantny sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Pikantny sos pomidorowy
Na głębokiej patelni o małej średnicy rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić. Dodać obranego i bardzo drobno pokrojonego pomidora, rozdrobniony ząbek czosnku i 2 łyżki koncentratu. Dolać trochę gorącej wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Czubatą łyżkę mąki rozrobić z połową szklanki wody i stopniowo wlewać na patelnię, dokładnie mieszając całość, aż sos nabierze gęstości (należy uważać, żeby nie przesadzić, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać gorącej wody). Dodać sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej i 0,5 lub 1 łyżeczkę ostrej. Dokładnie wymieszać i jeśli trzeba, wyregulować gęstość dolewając wody. Sos ten jest przeznaczony do podawania na gorąco z makaronem lub ryżem. Uwaga: Podczas przyprawiania lepiej w międzyczasie sprawdzać smak i doprawić wedle gustu. W wersji oryginalnej sos ten jest bardzo ostry.
Pikantny sos pomidorowy