Sposób przygotowania:
Pikantny sos pomidorowy
Na głębokiej patelni o małej średnicy rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić. Dodać obranego i bardzo drobno pokrojonego pomidora, rozdrobniony ząbek czosnku i 2 łyżki koncentratu. Dolać trochę gorącej wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Czubatą łyżkę mąki rozrobić z połową szklanki wody i stopniowo wlewać na patelnię, dokładnie mieszając całość, aż sos nabierze gęstości (należy uważać, żeby nie przesadzić, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać gorącej wody). Dodać sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej i 0,5 lub 1 łyżeczkę ostrej. Dokładnie wymieszać i jeśli trzeba, wyregulować gęstość dolewając wody. Sos ten jest przeznaczony do podawania na gorąco z makaronem lub ryżem. Uwaga: Podczas przyprawiania lepiej w międzyczasie sprawdzać smak i doprawić wedle gustu. W wersji oryginalnej sos ten jest bardzo ostry.