Sposób przygotowania:
Pikle w zalewie musztardowej
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia.
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach.
Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki.
Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Szklanka do odmierzania - pojemność 250 ml.
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach.
Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki.
Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Szklanka do odmierzania - pojemność 250 ml.