2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Piwne gofry drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te gofry to smak mojego dzieciństwa ,są tak smaczne że nie potrzeba za wiele dodatków do nich ,najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem ..

Piwne gofry drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piwne gofry drożdżowe

 

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 250 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 200 ml stopionej margaryny
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 puszki jasnego dobrego piwa
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Piwne gofry drożdżowe
Mąkę przesiać do głębokiej miski ,dodać cukier ,wymieszać. Połowę mleka podgrzać aby było lekko ciepłe i wkruszyć drożdże,aby lekko podrosły,wlać do mąki i cukru. W drugiej miseczce utrzeć żółtka z solą ,pozostałym zimnym mlekiem i piwem,wlać do miski z pozostałymi składnikami dodać stopioną margarynę,wlać sok z cytryny i miksować mikserem na gładkie ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godz można zostawić nawet na noc ,chodzi o to aby dobrze wyrosło. następnie porcjami nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor.Ja podałam z kleksem bitej śmietany i kolorową posypką ale najlepsze są bez dodatków ,muśnięte tylko cukrem pudrem.
Piwne gofry drożdżowe
połowę mleka podgrzewamy wkruszamy drożdże
Piwne gofry drożdżowe
w drugim rondelku rozpuszczamy margarynę
Piwne gofry drożdżowe
wszystkie składniki łączymy i miksujemy mikserem
Piwne gofry drożdżowe
smażymy porcjami gofry na złocisty kolor