eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piwne naleśniki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam naleśniki do dań wytrawnych. Zamiast mleka do ciasta dodałam jasne piwo. Takie naleśniki można przygotować z różnymi wytrawnymi farszami.

Piwne naleśniki Eli

Składniki:

Piwne naleśniki Eli

składniki ciasta

dodatki

Sposób przygotowania:

Piwne naleśniki Eli

przygotowanie składników

Piwne naleśniki Eli
Wybijane pojedynczo jajka przelewać do miski.

Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski.

przygotowanie składników cd

Piwne naleśniki Eli
Piwo przelać do dzbanka i lekko odgazować.

Odmierzyć 550 ml jasnego piwa do dzbanka żeby się lekko odgazowało.

przygotowanie składników cd

Piwne naleśniki Eli
Do przesianej mąki pszennej dodać cukier i sól.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól.

przygotowanie ciasta

Piwne naleśniki Eli
Do zmiksowanych mokrych składników dodać składniki suche i dokładnie zmiksować.

Do misy miksera wlać jajka, piwo. wodę, olej i zmiksować. Do mokrych składników dodać mąkę z cukrem i solą. Całość razem zmiksować na gładką masę.

smażenie naleśników

Gorącą patelnię lekko natłuścić olejem i usmażyć jednego naleśnika na próbę. Jeśli ciasto jest za gęste dolać wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki. Z całego ciasta usmażyć naleśniki i przekładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Za każdym razem dodając gorącego naleśnika przykrywać je czystą ściereczką do naczyń, żeby nie wyschły.

Smacznego!

Z tej ilości ciasta wyszło mi 20 naleśników. Piwne naleśniki nadają się do przyrządzania krokietów.


Tagi:

naleśniki