Sposób przygotowania:
Piwne naleśniki Eliprzygotowanie składników
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski.
przygotowanie składników cd
Odmierzyć 550 ml jasnego piwa do dzbanka żeby się lekko odgazowało.
przygotowanie składników cd
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól.
przygotowanie ciasta
Do misy miksera wlać jajka, piwo. wodę, olej i zmiksować. Do mokrych składników dodać mąkę z cukrem i solą. Całość razem zmiksować na gładką masę.
smażenie naleśników
Gorącą patelnię lekko natłuścić olejem i usmażyć jednego naleśnika na próbę. Jeśli ciasto jest za gęste dolać wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki. Z całego ciasta usmażyć naleśniki i przekładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Za każdym razem dodając gorącego naleśnika przykrywać je czystą ściereczką do naczyń, żeby nie wyschły.
Smacznego!
Z tej ilości ciasta wyszło mi 20 naleśników. Piwne naleśniki nadają się do przyrządzania krokietów.
gusia1000