migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki zapiekane w porach i sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne roladki z mięsa mielonego otulone porem i zapieczone w sosie serowym na bazie beszamelu. Do beszamelu zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. cheddar, parmezan lub goudę.

Roladki zapiekane w porach i sosie serowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki zapiekane w porach i sosie serowym

roladki

  • 800 g karkówki
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól,pieprz

sos serowy

Sposób przygotowania:

Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Kawałki pora dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ja miałam 3 średniej grubości ale jeśli są ładne i grube wystarczą 2. Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie.

Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśnięta bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9.

Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, wybieramy te szersze paski. Pozostałe sparzone paski pora drobno pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyc roladki owinięte porem.

Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek.

Następnie wlać mleko. Całośc doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu pokruszyć ser pleśniowy, dokładnie wymieszać aby się rozpuścił. Całość gotować aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystecji. Gotowym sosem zalać roladki.

Naczynie żaroopdorne wstawić do piekarnika nagrzanego na175 C i zapiekać ok 35-40 minut. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza orkiszowa i buraczki.
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Kawałki pora dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ja miałam 3 średniej grubości ale jeśli są ładne i grube wystarczą 2. Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie.
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśnięta bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić.
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9.
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę.
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym
Naczynie żaroopdorne wstawic do piekarnika nagrzanego na175 C i zapiekać ok 35-40 minut.

Tagi:

danie