Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Piwny domowy chlebek z chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny chlebek z ziarnami. Polecam go na śniadanie zarówno z nabiałem, jak i z wędlinami. Chlebek ten był w całości przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju, ale wiem, że bardzo smakował.

Piwny domowy chlebek z chia

Składniki:

Piwny domowy chlebek z chia

 

  • 600 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 80 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr piwa

Sposób przygotowania:

Piwny domowy chlebek z chia

1.

Piwny domowy chlebek z chia
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową oraz żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Piwny domowy chlebek z chia
Dosypanie do wymieszanej mąki wszystkich ziaren

Dosypać słonecznik, ostropest, siemię lniane oraz ziarna chia i ponownie wymieszać.

3.

Piwny domowy chlebek z chia
Dosypanie cukru trzcinowego do składników w misce

Wsypać cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

4.

Piwny domowy chlebek z chia
Dosypanie soli kuchennej do składników w misce

Wsypać sól kuchenną i znowu dokładnie wymieszać.

5.

Piwny domowy chlebek z chia
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Piwny domowy chlebek z chia

Na końcu wlać piwo.

7.

Piwny domowy chlebek z chia

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia.

8.

Piwny domowy chlebek z chia

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Piwny domowy chlebek z chia

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec chlebki przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

10.

Piwny domowy chlebek z chia

Wystudzić na kratce.

11.

Piwny domowy chlebek z chia

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo