Na drożdżach można przygotować chleb orkiszowy, razowy, pszenny, gryczany, pszenno-żytni i bezglutenowy, np. z mąki kukurydzianej. Piekąc domowy chleb na drożdżach, najlepiej wybierać świeże drożdże, które sprawią, że ciasto będzie przyjemnie pulchne. Suche drożdże instant lepiej nadają się do lekkich wypieków z niewielką ilością tłuszczu i cukru. Pierwszym krokiem do przygotowania łatwego chleba na drożdżach jest zrobienie rozczynu z drożdży. Niezbędne składniki na rozczyn do chleba to: drożdże, cukier, ciepłe mleko i mąka pszenna. Tak przygotowany rozczyn należy zostawić na 25-30 minut do wyrośnięcia, a następnie połączyć go z pozostałymi składnikami (mąką, masłem, cukrem, jajkiem, mlekiem i dowolnymi dodatkami, np. makiem) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Domowy chleb na drożdżach można też przygotować w maszynie. Chleb z automatu jest twardszy i ma bardziej zbitą konsystencję.
Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Chleb na zakwasie ze świeżych drożdży oraz oliwy to rarytas, który idealnie komponuje się z masłem. Dodatek duszonej białej lub czerwonej cebuli z odrobiną kminku sprawi, że wypiek nabierze wyrazistego charakteru. Świetnie sprawdzi się podczas pieczenia pszennego chleba z automatu, do którego możemy wykorzystać gotową mieszankę chlebową oraz starty czosnek. Chleb z cebulą najczęściej komponowany ze startym serem typu Gruyere serwujemy z szynka lub białym serem.

Chleb żytni

Chleb żytni

Chleb żytni to jeden z gatunków pieczywa ciemnego. Najzdrowszą jego odmianą jest chleb żytni razowy, wypiekany z mąki, która była jednokrotnie grubo zmielona i zawiera otręby. W 100 g chleba żytniego znajduje się około 260 kalorii. Pieczywo żytnie przygotowane na zakwasie pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia. Chleb z mąki żytniej daje poczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie to najsmaczniejszy rodzaj pieczywa. Jest pachnący, pulchny i lekko kwaśny. Domowy zakwas do chleba należy przygotować na bazie mąki, soli i wody. Na zakwasie można upiec chleb gryczany, orkiszowy, pszenny, razowy, pełnoziarnisty i bezglutenowy, np. z mąki kukurydzianej lub z amarantusa. Pojemnik z zakwasem trzeba przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas na chleb powinien pracować, dlatego należy mieszać go co 12 godzin drewnianą łyżką i porcjami dosypywać do niego wodę i mąkę. Po 3-5 dniach zakwas chlebowy jest gotowy i można przygotować z niego zaczyn do chleba. Pieczenie chleba na zakwasie trwa około 45 minut. Aby chleb miał błyszczącą skórkę, po wyjęciu z pieca, należy lekko spryskać ją zimną wodą. Chleb na zakwasie ma cenne właściwości odżywcze. Jest źródłem makro i mikroelementów i usprawnia układ pokarmowy.

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Ciasto na chleb kukurydziany można przygotować z dodatkiem mąki pszennej lub bez – wówczas uzyskuje się pieczywo bezglutenowe. Chleb otrzymuje się szybko – przygotowanie zajmuje do 40 minut. Aby uzyskać bezglutenowy chleb kukurydziany wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, kukurydzę z puszki, jaja, kefir, olej roślinny, sól oraz proszek do pieczenia.

Chleb razowy

Chleb razowy

Chleb razowy znany jest także jako razowiec lub chleb z pełnego ziarna. Wypiekany jest z mąki razowej – pszennej lub żytniej. Pieczywo razowe jest ciemne i ma większą zawartość błonnika niż klasyczny chleb biały, ponieważ zawiera drobiny z łupin ziaren. Według tradycyjnych receptur chleb razowy wypiekany jest na zakwasie żytnim. Jedzenie chleba razowego jest ukłonem w kierunku zdrowego trybu życia. Chleb razowy zalecany jest w dietach wspomagających układ pokarmowy. Zawiera błonnik i jest źródłem witamin z grupy B.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Najpopularniejszym gatunkiem pieczywa pszennego jest chleb baltonowski. Domowy chleb pszenny można przygotować na zakwasie lub z gotowych mieszanek chlebowych. Własnoręcznie wypiekane pieczywo pszenne ma chrupiąca skórkę i zbitą strukturę. Przepis na chleb można dowolnie urozmaicać dodając do zakwasu, np. mąkę razową. Dzięki temu po upieczeniu można cieszyć się smakiem chleba pszennego razowego. Warto też połączyć dwa gatunki mąki i upiec zdrowszą wersję chleba pszenno-żytniego na zakwasie. Po wyjęciu z pieca chleb pszenny najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość i chrupkość.

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy, jest zbożem zalecanym dla alergików i ma cenne właściwości odżywcze. Wspomaga układ krążenia i pracę serca. Przyspiesza przemianę materii i usprawnia trawienie. Z ziaren orkiszu uzyskiwane są m.in.: mąka orkiszowa, płatki orkiszowe i makaron orkiszowy. Chleb z mąki orkiszowej jest bogatym źródłem białka i błonnika. Regularnie jedzone pieczywo orkiszowe poprawia koncentrację i wspomaga pracę mięśni. Dieta orkiszowa wzmacnia narządy zmysłów i obniża poziom cholesterolu. W jednej kromce chleba orkiszowego znajduje się 98 kcal.

Znaleźliśmy 50 przepisów w kategorii Chleb na drożdżach

Chlebuś cebulowy

Chlebuś cebulowy

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb z garnka

Chleb z garnka

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: