zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny z chia i ostropestem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Postanowiłam zrobić deser z szałwią hiszpańską chia ale moim panom jej wygląd nie zachęcił Ich. Jako, że nie wyrzucam jedzenia postanowiłam dodać ją do ciasta na chleb i to był strzał w 10.

Chleb pszenny z chia i ostropestem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb pszenny z chia i ostropestem

 

  • 3 łyżki szałwii hiszpańskiej chia
  • 1 czubata łyżka mielonego ostropestu
  • 1 szk mleka 3,2 %
  • 1/2 szk ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z chia i ostropestem
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę. Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek. Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą. Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać w naczyniu.
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Chleb pszenny z chia i ostropestem
wymieszać składniki a potem wyrobić ciasto
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Upieczony chleb wystudzić na kratce.