Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z chia i ostropestem
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę. Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek. Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą. Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę. Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek. Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą. Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
ajrinwu
zewa
Dziękuję. A chlebek był pyszny :)