Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Pizza sycylijska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Odrobina Włoch na polskim stole :P (przepis na dużą prostokątną blachę)

Pizza sycylijska

Składniki:

Pizza sycylijska

 

  • 30 g drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5-6 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kostka żółtego sera
  • oregano
  • + składniki, które lubimy na pizzy, np kukurydza, pieczarki, szynka ...

Sposób przygotowania:

Pizza sycylijska
Wziąć dużą misę. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, po chwili dodać mąkę, sól i olej. Ugniatać aż ciasto nie będzie kleić się do ręki, odstawić pod szmatkę na 20 minut. W tym czasie podsmażyć dodatki do pizzy, które tego wymagają (np. jeśli wybraliście cebulę lub pieczarki jako jeden ze składników). Zetrzeć żółty ser, szynkę pokroić (jeśli chcecie dodać np. kurczaka lub tuńczyka to podrobić mięso na kawałki). Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Posmarować ciasto koncentratem i ułożyć na nim dodatki w następującej kolejności : wędlina / mięso, warzywa, starty żółty ser i na koniec posypać oregano. Tak przygotowaną pyszną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 35 -40 minut.
Smacznego !!!