Sposób przygotowania:
Pizza z cebulą, jajkiem i papryką czerwoną
1) Najpierw zabieramy się za zrobienie spodu do pizzy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy olej, sól i wodę.
2) Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostawiamy w cieple na godzinę do podwojenia objętości.
3) Po godzinie przekładamy ciasto na papier do pieczenia i kształtujemy ciasto na spód. Ja robiłam tak, aby brzegi były trochę grubsze (można nadziać brzegi serem).
4) Spód smarujemy przecierem pomidorowym.
5) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
6) Mozzarellę kroimy w kostkę i łączymy z cebulą.
7) Przecier pomidorowy posypujemy oregano, wykładamy mozzarellę z cebulą.
8) Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w paseczki, jajko wbijamy na środek.
9) Pizzę pieczemy przez ok. 15-20 minut w 220 stopniach.
2) Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostawiamy w cieple na godzinę do podwojenia objętości.
3) Po godzinie przekładamy ciasto na papier do pieczenia i kształtujemy ciasto na spód. Ja robiłam tak, aby brzegi były trochę grubsze (można nadziać brzegi serem).
4) Spód smarujemy przecierem pomidorowym.
5) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
6) Mozzarellę kroimy w kostkę i łączymy z cebulą.
7) Przecier pomidorowy posypujemy oregano, wykładamy mozzarellę z cebulą.
8) Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w paseczki, jajko wbijamy na środek.
9) Pizzę pieczemy przez ok. 15-20 minut w 220 stopniach.
Dodatki
50 g sera mozzarelli
1 mała cebula
40 g papryki czerwonej
1 jajko
oregano
majeranek
4 łyżki przecieru pomidorowego
SylaUla