slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 715]

Domowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną, domową pizzę z mnóstwem dodatków. Taka domowa pizza jest prosta do przygotowania a jak smakuje! Polecam na kolację.

Domowa pizza

Składniki:

Domowa pizza

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza
Do miski wsypujemy mąkę, sól, suszone drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy dodatki: mozzarellę odsączamy z zalewy z ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę.

Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć).

Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy połową startej mozzarelli.

Na serze układamy paprykę, parówkę, cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do nagrzanego pizzę.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.