Sposób przygotowania:
Domowa pizza
Do miski wsypujemy mąkę, sól, suszone drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dodatki: mozzarellę odsączamy z zalewy z ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę.
Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć).
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy połową startej mozzarelli.
Na serze układamy paprykę, parówkę, cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do nagrzanego pizzę.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.
W tym czasie przygotowujemy dodatki: mozzarellę odsączamy z zalewy z ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę.
Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć).
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy połową startej mozzarelli.
Na serze układamy paprykę, parówkę, cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do nagrzanego pizzę.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.