Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pizzę ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszła mi bardzo pyszna. Przygotowałam ją na obiad, ale z powodzeniem możemy przygotować ją na kolację. Pizza jest bardzo syta.

Pizza ze szpinakiem

Składniki:

Pizza ze szpinakiem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 

2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 

3. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi. 

5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego. 

Rady: Zamiast przyprawy śródziemnomorskiej możemy użyć przyprawy do pizzy.  

Tagi:

pizza