Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Rady: Zamiast przyprawy śródziemnomorskiej możemy użyć przyprawy do pizzy.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Rady: Zamiast przyprawy śródziemnomorskiej możemy użyć przyprawy do pizzy.
niezły kąsek
Babeczka35
Tak przygotowany szpinak fajnie piecze się na cieście drożdżowym. Polecam spróbować.