Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorkami, kwiatami cukinii i ricottąPrzygotowanie ciasta
 
Na początek przygotowujemy rozczyn. 
Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
W misce mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy rozczyn, 2 łyżki oleju, dodajemy sól. 
Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. 
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowanie pizzy
 
Prostokątną blachę do pieczenia smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. 
Spód pizzy smarujemy passatą pomidorową.
Pieczenie pizzy
 
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy suszonym oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy.
Pizze pieczemy ok. 15 minut.
Podpieczoną pizze dekorujemy kwiatami cukinii i połówkami pomidorków, skrapiamy oliwą. Pizze pieczemy jeszcze przez ok. 5 minuty.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla