Sposób przygotowania:
Pizza z grillowanym bakłażanem
Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i oprószyć ziołami włoskimi. Ugrillować na patelni grillowej, wystudzić.
Przygotować ciasto.
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i oregano. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Potem ciasto rozwałkować, u mnie na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na papierze do pieczenia.
Ciasto posmarować ajwarem. Na cieście ułożyć plastry grillowanego bakłażana oraz szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i małe kulki mozzarelli przekroić na pół. Ułożyć pomiędzy bakłażanem i szynką. Posypać startym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować ciasto.
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i oregano. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Potem ciasto rozwałkować, u mnie na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na papierze do pieczenia.
Ciasto posmarować ajwarem. Na cieście ułożyć plastry grillowanego bakłażana oraz szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i małe kulki mozzarelli przekroić na pół. Ułożyć pomiędzy bakłażanem i szynką. Posypać startym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.