Sposób przygotowania:
Pizzerki z czekoladą i truskawkami
Ciasto:
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać żółtko i roztopione masło. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na cienki placuszek. Ułożyć placki na blasze wyścielonej papierem. Na środku rozsmarować krem czekoladowy (lub czekoladowo-orzechowy).
Na kremie ułożyć pokrojone w plastry truskawki. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Brzegi pizzerek posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 25 minut. Pizzerki lekko przestudzić i pokroić w trójkąciki. Podać ze świeżymi owocami lub szklanką mleka.
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać żółtko i roztopione masło. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na cienki placuszek. Ułożyć placki na blasze wyścielonej papierem. Na środku rozsmarować krem czekoladowy (lub czekoladowo-orzechowy).
Na kremie ułożyć pokrojone w plastry truskawki. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Brzegi pizzerek posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 25 minut. Pizzerki lekko przestudzić i pokroić w trójkąciki. Podać ze świeżymi owocami lub szklanką mleka.
Hrabina w kuchni
Alex_M
dzięki :)