kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem papryki, cukinii, selera naciowego, cebuli i żółtych pomidorów pod serową pierzynką. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Paprykę, cukinię i seler myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i smażymy na oleju przez kilka minut. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Na patelnię przekładamy pomidory z puszki i smażymy do momentu, aż płyn odparuje, mieszamy.

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Wkładamy warzywa i pomidory, posypujemy serem i przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Pokrojone ziemniaki wkładamy do formy żaroodpornej.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Na patelni przesmażamy żółte pomidory i odparowujemy płyn.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Smażone warzywa przekładamy na pokrojone ziemniaki.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Następnie dodajemy odparowane z nadmiaru płynu pomidory.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Na samym końcu posypujemy starym żółtym serem.