Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Paprykę, cukinię i seler myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i smażymy na oleju przez kilka minut. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na patelnię przekładamy pomidory z puszki i smażymy do momentu, aż płyn odparuje, mieszamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Wkładamy warzywa i pomidory, posypujemy serem i przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Na patelnię przekładamy pomidory z puszki i smażymy do momentu, aż płyn odparuje, mieszamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Wkładamy warzywa i pomidory, posypujemy serem i przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.