Sposób przygotowania:
Pizzerki ze szpinakiem i kurkamiCiasto:
Drożdże zasypać cukrem i wymieszać z ciepłą wodą (ok.40°C). Odstawić na ok. 10 minut aż na powierzchni wody utworzy się lekka piana. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, oliwę i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Sos:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, usunąć pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pomidory, dodać pokrojony czosnek i oregano. Gotować kilka minut do momentu aż pomidory rozpadną się, na końcu doprawić solą i pieprzem.
Etap 3:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez kilka minut. Szpinak umyć, osuszyć, większe liście pokroić i poddusić na oliwie.
Na lekko oprószonej stolnicy z ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Każdą rozwałkować na okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerki posmarować sosem pomidorowym.
Etap 4:
Kolejno układać dodatki - ser, szpinak i kurki. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.
skuter5