SUPERPRZEPIS

Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami Więcej zdjęć (2)

Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek, aromatyzowane świeżą bazylią i startym parmezanem, szybką i smaczną przystawką.

Składniki:

Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g pomidorków
  • 40 g czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka parmezanu
  • oliwa extra vergine
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami

Przygotowanie pizzette

Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami
Pizzette mogą być dowolnej wielkości, im większe, tym czas pieczenia dłuższy.

Przygotowanie pizzette rozpoczynamy od ciasta francuskiego.
Schłodzone w lodówce ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. Z ciasta wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem.
W miedzyczasie blendujemy czarne oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu, stopniowo dolewając oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na jednolitą masę.
Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek, na które układamy po jednym pomidorku.

Pieczenie pizzette

Pizzette z pomidorkami i czarnymi oliwkami
Krem z czarnych oliwek możemy zastąpić kremem z zielonych oliwek.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pizzette pieczemy ok. 10-15 minut. Ciasto francuskie powinno być zarumienione a pomidorki podpieczone.
Pizzette dekorujemy listkami świeżej bazylii.