shimetsu

shimetsu

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Placek ananasowo kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Każdy lubi smak kokosów i ananasów.

Placek ananasowo kokosowy

Składniki:

Placek ananasowo kokosowy

 

  • 8 jaja
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl kartoflanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,25 szkl cukru pudru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • puszka ananasów
  • budyń śmietankowy
  • kostka masła
  • poncz

Sposób przygotowania:

Placek ananasowo kokosowy
Najpierw biszkopt. Bierzemy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 3/4 szklanki cukru pudru, następnie dodajemy 2 łyżki wody, potem żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Nastawiamy piekarnik na około 170 stopni i pieczemy 10 - 15 min. Teraz osobno zrobimy "ciasto kokosowe". Bierzemy kolejne 4 jajka i rozdzielamy białko od żółtka. Ubijamy pianę z białek, dodajemy pół szklanki cukru pudru i wiórki kokosowe. Na kolejną blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy nasze kokosowe białko. Do piekarnika, aż nie stanie się kruche jak bezy. przystępujemy do zrobienia kremu ananasowego. Gotujemy budyń na bazie 1,5 l soku ananasowego z puszki. Mało ucieramy z żółtkami jakie nam zostały. Budyń dodajemy porcjami cały czas mieszając. Na koniec pokrojone ananasy. Biszkopt przekrawamy na pół. Kładziemy biszkopt, smarujemy kremem ananasowym, na to kładziemy biszkopt nasączony ponczem, smarujemy kremem ananasowym i na to nasza wielka kokosowa beza.

Tagi:

placek