dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek jogurtowy z syropem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jogurtowe z posmakiem cytrynowym.

Placek  jogurtowy z syropem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek jogurtowy z syropem cytrynowym

 

  • 5 jajek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szkl kaszy manny
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • cytryna
  • 3 łyż cukru

Sposób przygotowania:

Placek jogurtowy z syropem cytrynowym
Jajka mieszamy z cukrem waniliowym, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jogurt i olej. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i wiórki. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok. Do soku dodajemy cukier i gotujemy ok 3 minuty. Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.
Placek  jogurtowy z syropem cytrynowym
Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
Placek  jogurtowy z syropem cytrynowym
Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Placek  jogurtowy z syropem cytrynowym
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 1 godzinę.
Placek  jogurtowy z syropem cytrynowym
Ciasto nasączamy przygotowanym syropem cytrynowym.