peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Placek kukurydziany ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-)

Placek kukurydziany ze śliwkami

Składniki:

Placek kukurydziany ze śliwkami

 

  • Blacha 40x15

 

 

  • 1 szklanka mąki krupczatki

 

  • 4 jaja

 

  • 1 szklanka cukru demerara

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Placek kukurydziany ze śliwkami
W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce). Ja mam śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy. Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.