Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C do momentu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieść, nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40 min.
Piekarnik gazowy: temp. 200°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 200°C (powinien być podgrzany)
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C do momentu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieść, nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40 min.
Piekarnik gazowy: temp. 200°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 200°C (powinien być podgrzany)
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
olciaky
lukrowanepierniczki
mocsłodkości