Sposób przygotowania:
Placek po Bytomsku
SOS Mięso przesmażyć na tłuszczu, obsypując dobrze przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, ostrą, smażyć na dość ostrym ogniu, aby mięso się mocno zrumieniło. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu kilka minut. Do rondla wlać wrzącą wodę, dodać rosołki, ząbki czosnku,i ogórki pokrojone na ćwiartki, gotować 5 minut. Wrzucić do rondla mięso, zamieszać, podgotować do miękkości mięsa. Ogórki i czosnek wyjąć z wywaru. Wywar zagęścić mąką, zagotować. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać do ziemniaków mąkę, jajka,szczyptę vegety ,soli i pieprzu , wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz,smażyć na całej patelni grube placki ziemniaczane, smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć placki na talerze, polać sosem gulaszowym i śmietaną.