Sposób przygotowania:
Placek serowo-drobiowy
Kurczaka ugotować na wywarze jarzynowym do rosołu, po czym wyjąć, odcedzić, a po ostygnięciu podzielić i przepuścić przez maszynkę do mięsa, najlepiej elektryczną, a potem dodać obrane i pokrojone w piórka cebule. Do farszu wbić jedno jajko, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. zetrzeć ser na tarce z drobnymi oczkami zarazem edamski jak i parmezan, który pójdzie na wierzch zapiekanki. Edamski ser dodać do farszu i wymieszać całość. Blachę wysmarować tłuszczem w kostce, byle nie smalcem. Wyłożyć masę mięsno-serową do blachy i posypać startym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić zapiekankę do środka na 40 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić. Do dania oczywiście będzie odpowiednia sałata zielona ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.