marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek serowo-drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekanki na obiad są praktycznym daniem,bo wystarczą za dwa dania w jednym. Do zapiekanek mięsnych,czy drobiowych należy podać coś jarskiego np.sałatę w śmietanie.

Placek serowo-drobiowy

Składniki:

Placek serowo-drobiowy

 

  • 1 cały sprawiony kurczak,
  • 2 cebule średnie,
  • 1 jajko surowe,
  • 25 dag.sera żółtego edamskiego,
  • 15 dag.sera parmezanu,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • tłuszcz do blachy,
  • szczypta soli,
  • szczypta duża pieprzu czarnego mielonego lub ziołowego.

Sposób przygotowania:

Placek serowo-drobiowy
Kurczaka ugotować na wywarze jarzynowym do rosołu, po czym wyjąć, odcedzić, a po ostygnięciu podzielić i przepuścić przez maszynkę do mięsa, najlepiej elektryczną, a potem dodać obrane i pokrojone w piórka cebule. Do farszu wbić jedno jajko, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. zetrzeć ser na tarce z drobnymi oczkami zarazem edamski jak i parmezan, który pójdzie na wierzch zapiekanki. Edamski ser dodać do farszu i wymieszać całość. Blachę wysmarować tłuszczem w kostce, byle nie smalcem. Wyłożyć masę mięsno-serową do blachy i posypać startym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić zapiekankę do środka na 40 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić. Do dania oczywiście będzie odpowiednia sałata zielona ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.