Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

zapiekanka serowo-pomidorowa Kathlyn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łagodny w smaku makaron zapiekany z sosem serowym i pomidorami

zapiekanka serowo-pomidorowa  Kathlyn Więcej zdjęć (4)

Składniki:

zapiekanka serowo-pomidorowa Kathlyn

 

  • 25 dag ulubionego makaronu (np. typu świderki, kokardki lub wstążki)
  • 3 – 5 pomidorów, zależnie od wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • 50 dag startego żółtego sera typu edamski lub gouda
  • sól, pieprz wg uznania (ewentualnie wegetta)
  • ulubiona posiekana zielenina (bazylia, pietruszka, szczypiorek) do posypania zapiekanki

Sposób przygotowania:

zapiekanka serowo-pomidorowa Kathlyn
1) Ugotować makaron.2) Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.3) Rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę, i podsmażyć na małym ogniu mieszając przez 2 minuty. Następnie dodawać stopniowo mleko mieszając ustawicznie sos do zgęstnienia, dodać śmietanę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod rondelkiem do minimum, wsypać ok. 25 dag startego na tarce o grubych otworach sera i wymieszać dokładnie sos. Dodać sól i pieprz.4) Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, rozłożyć ½ makaronu, polać ½ sosu serowego, posypać 1/3 pozostałych wiórków sera. Rozłożyć równomiernie ½ plasterków pomidorów. Czynności powtórzyć.5) Piec do 25 minut, posypać wierzch zapiekanki pozostałością sera i piec jeszcze ok. 10-15 min aż ser się rozpuści i lekko podpiecze. 6) Posypać porcje zapiekanki zieleniną.*** Przepis jest nieco prostszą i zmodyfikowaną wersją zapiekanki pomidorowo-cukiniowej którą podałam wcześniej na moim profilu.
zapiekanka serowo-pomidorowa  Kathlyn
Ugotowany makaron rozłożyć równomiernie w naczyniu wysmarowanym masłem.
zapiekanka serowo-pomidorowa  Kathlyn
Wylać sos serowy na makaron i posypać startym żółtym serem
zapiekanka serowo-pomidorowa  Kathlyn
Rozłożyć równomiernie plasterki pomidora. Czynności powtórzyć.