Sposób przygotowania:
zapiekanka serowo-pomidorowa Kathlyn
1) Ugotować makaron.2) Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.3) Rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę, i podsmażyć na małym ogniu mieszając przez 2 minuty. Następnie dodawać stopniowo mleko mieszając ustawicznie sos do zgęstnienia, dodać śmietanę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod rondelkiem do minimum, wsypać ok. 25 dag startego na tarce o grubych otworach sera i wymieszać dokładnie sos. Dodać sól i pieprz.4) Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, rozłożyć ½ makaronu, polać ½ sosu serowego, posypać 1/3 pozostałych wiórków sera. Rozłożyć równomiernie ½ plasterków pomidorów. Czynności powtórzyć.5) Piec do 25 minut, posypać wierzch zapiekanki pozostałością sera i piec jeszcze ok. 10-15 min aż ser się rozpuści i lekko podpiecze. 6) Posypać porcje zapiekanki zieleniną.*** Przepis jest nieco prostszą i zmodyfikowaną wersją zapiekanki pomidorowo-cukiniowej którą podałam wcześniej na moim profilu.