Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

 

  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych
  • 15 dag żółtego sera, startego
  • 7 dag sera gorgonzola, rozdrobnionego
  • 7 dag sera Pizzarella
  • 25 dag tofu
  • 30 dag mrożonej mieszanki warzywnej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 600 ml mleka
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki chili
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

Warzywa rozmrozić. Cebulę i czosnek dusimy na maśle, dodajemy mąkę, zasmażamy. Wlewamy powoli mleko, dodajemy warzywa i po połowie każdego rodzaju sera oraz przyprawy. Gotujemy 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, następnie warstwę warzyw, znowu ziemniaków, wierzch posypujemy serem i pieczemy około 30 minut.