Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Placek wiśniowo-migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche ciasto z domową marmoladą wiśniową i bezą z dodatkiem płatków migdałowych. Proste w przygotowaniu i pyszne.

Placek wiśniowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek wiśniowo-migdałowy

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 50 dkg marmolady wiśniowej
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 białko jaja

Sposób przygotowania:

Placek wiśniowo-migdałowy
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej połowę cukru, połowę cukru waniliowego, sól, śmietanę (użyłam 30%), proszek do pieczenia, żółtko i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i posypanej mąką foremki (23x27 cm). Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady wiśniowej). Białko ubić na sztywno. Powoli dosypywać do niego resztę cukru i cukru waniliowego. Ubijać kilka minut. Do piany wsypać płatki migdałowe, wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na marmoladę. Ciasto piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Placek wiśniowo-migdałowy
Zagniecione gładkie ciasto rozłożone na dnie foremki.
Placek wiśniowo-migdałowy
Domowa marmolada wiśniowa rozłożona na cieście.
Placek wiśniowo-migdałowy
Białko jaja ubite na szywną pianę z cukrem i płatkami migdałowymi.
Placek wiśniowo-migdałowy
Masa z ubitego z cukrem białka i płatkami migdałowymi rozłożona na marmoladzie.

Tagi:

placek