Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowo-migdałowe
Wiśnie wyłożyć na sitko i osączyć z soku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
Całe jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat migdałowy i ubić przy pomocy miksera na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dolać olej i znów wymieszać, ale już długo nie miksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej blachy, na wierzch najpierw równomiernie rozłożyć osączone wiśnie, a następnie posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut (patyczkiem sprawdzić czy upieczone)
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
Całe jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat migdałowy i ubić przy pomocy miksera na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dolać olej i znów wymieszać, ale już długo nie miksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej blachy, na wierzch najpierw równomiernie rozłożyć osączone wiśnie, a następnie posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut (patyczkiem sprawdzić czy upieczone)
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.