edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto wiśniowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wilgotny biszkopt z soczystymi wiśniami i chrupiącymi płatkami migdałów. Przepis szybki i niezawodny, największy problem to odkręcić słoik.

Ciasto  wiśniowo-migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiśniowo-migdałowe

 

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • słoiczki 370 ml wiśni we własnym soku ( ja dałam zrobione wg przepisu https://gotujmy.pl/wisnie-we-wlasnym-soku,przepisy,125453.html )
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowo-migdałowe
Wiśnie wyłożyć na sitko i osączyć z soku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
Całe jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat migdałowy i ubić przy pomocy miksera na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dolać olej i znów wymieszać, ale już długo nie miksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej blachy, na wierzch najpierw równomiernie rozłożyć osączone wiśnie, a następnie posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut (patyczkiem sprawdzić czy upieczone)
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto  wiśniowo-migdałowe
Uprażone migdały oraz kolejne etapy miksowania składników.
Ciasto  wiśniowo-migdałowe
Na masę wyłożyć osączone wiśnie i posypać wierzch uprażonymi migdałami.
Ciasto  wiśniowo-migdałowe
Ciasto upieczone – niecierpliwe oczekiwanie na jego wystygnięcie.
Ciasto  wiśniowo-migdałowe
Etap 4

Tagi:

jajko jajka