Sposób przygotowania:
Migdałowo - wiśniowa rolada
Ciasto: Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i nadal ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Żółtka jajek dodać do ubitych białek i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie połączyć z migdałami. Ciasto wylać na dużą, płaską blaszkę, najlepiej taką co jest na wyposażeniu piekarnika koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Piec kilka minut w gorącym piekarniku, po upieczeniu jeszcze gorącą zwinąć i zawinąć w ściereczkę, tak zostawić do wystudzenia. Nadzienie: Galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia do zimnej galaretki dodać wiśnie i zostawić do momentu kiedy galaretka będzie gęsta, ale jeszcze nie całkiem zastygnie. Zimną roladę rozwinąć i posmarować gęstą galaretką, ostrożnie ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, aby dokładnie zastygła. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, posmarować nią zastygniętą roladę, posypać czekoladowymi kropelkami lub startą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki, aby wszystko nam dokładnie zastygło.
Siedlce
Netka
misia5
Sarenka
iziona
Bardzo dziękuję za milutkie słówko z rana :)
cherry