Sposób przygotowania:
Placek z ciecierzycy, bez glutenuPrzygotowanie ciasta

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, stopniowo dolewając zimną wodę. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie ciasta do pieczenia

Z ciasta wyjmujemy rozmaryn, dodajemy 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Pieczenie placka

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 30 cm smarujemy olejem. Do formy wlewamy ciasto na wysokość ok. 1 cm. Placek pieczemy ok. 15-18 minut.
Serwowanie placka

Placek z ciecierzycy oprószamy czarnym pieprzem, podajemy z dodatkiem świeżych warzyw lub deski z serami.