dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Placek z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Lato to najlepsza pora roku aby piec pyszne ciasta z owocami. Placek z czereśniami jest przepyszny. Polecam.

Placek z czereśniami

Składniki:

Placek z czereśniami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego + 2 łyż
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ok 25 dag czereśni

Sposób przygotowania:

Placek z czereśniami

Krok 1:

Placek z czereśniami
Z umytych i osuszonych czereśni usuwamy pestki.

Czereśnie dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Z czereśni usuwamy pestki. Owoce przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru soku.

Krok 2:

Placek z czereśniami
Mokre składniki dokładnie mieszamy z suchymi.

Jajka mieszamy z cukrem trzcinowym następnie wlewamy mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszamy.

Krok 3:

Placek z czereśniami
Na wierzchu ciasta układamy wydrylowane czereśnie.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy dwiema łyżkami cukru. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!