Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami.
Przygotowujemy zaczyn: do miski wsypujemy mąkę, cukier mleko, drożdże , wymieszać i dokładnie połączyć składniki, odstawić na 20 minut. Następnie do gotowego zaczynu wlewamy mleko, rozpuszczone ciepłe masło,wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier , sól i łączymy składniki , wyrabiamy około 10 minut.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. około 1 godzinę.Przygotować kruszonkę: do miski wsypujemy suche składniki -mąkę, cukry i zalewamy ciepłym masłem, łączymy wyrabiając kruszonkę. Czereśnie opłukujemy i drylujemy z pestek. Gotowe ciasto przekładamy na blachę w wymiarach:32cm X 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.Układamy czereśnie, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.