Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami do góry nogami
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18cm. Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać domowy cukier waniliowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach. Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem