misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Placek ziemniaczany z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placek ziemniaczany z cebulą podawać zamiast gotowanych ziemniaków z wody lub jako osobne danie ze śmietaną.

Placek ziemniaczany z cebulą

Składniki:

Placek ziemniaczany z cebulą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany z cebulą
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce, dodać drobno pokrojoną młodą cebulę ze szczypiorem, jajko oraz posolić i dodać do masy tyle mąki, by powstało ciasto nieco gęstsze niż na kluski (jeśli używa się młodych ziemniaków, to przed dodaniem mąki odlać z nich sok). Masę ziemniaczaną włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, z wierzchu pokropić olejem i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumieni. Można również smażyć na patelni z obu stron. Podawać pokrojony na prostokąty.