peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Placki jogurtowo-mleczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po całym tygodniu diety warto w niedzielny poranek zjeść placuszki z borówkami, docenimy ich smak a łaknienie na słodycze znacznie się zmniejszy

Placki jogurtowo-mleczne

Składniki:

Placki jogurtowo-mleczne

 

  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 garść mrożonych borówek

 

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki jogurtowo-mleczne
Jajko miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy jogurt oraz mleko. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy mrożone borówki (lub świeże jeśli mamy) i mieszamy przy pomocy łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.