Sposób przygotowania:
Placuszki z jabłkami na jogurcie
Dwa jabłka dokładnie umyć, obrać, a następnie odkroić ze środka gniazda nasionek. Jabłka pokroić na cienkie plasterki lub trzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt naturalny zmiksować razem z 3/4 szklanki mąki wymieszaną z dwiema łyżkami cukru oraz jednym cukrem wanilinowym. Do miksowanych składników wbić dwa całe jajka i dalej całość bardzo dobrze zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać pokrojone lub starte na tarce jabłka i całość bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Na patelnię, na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i piec z jednej i drugiej strony każdy z placuszków. Upieczone placuszki jabłkowo jogurtowe delikatnie wytrzeć ręcznikami papierowymi, żeby pozbyć się nadmiaru oleju, który wchłonęły placuszki. Placuszki jabłkowe ułożyć na talerzu i posypać każdy z nich z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!