jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy pełnoziarniste z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Racuchy pełnoziarniste z owocami - ja wykorzystałam ostatnie śliwki z ogrodu.

Racuchy pełnoziarniste z owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy pełnoziarniste z owocami

 

  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 30 g drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 figi
  • 400 g twarożku wiejskiego
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • cukier brązowy do smaku
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Racuchy pełnoziarniste z owocami
Pół szklanki mąki pszennej wsypujemy do miski , dodaemyj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodajemy jajo, szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zacznie rosnąć smażymy sporej wielkości racuchy na oleju na złoty kolor. Układamy je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śliwki pestkujemy, połowę kroimy i przesmażamy z cukrem Racuchy układamy na talerzach, smarujemy warstwą twarożku, następnie przesmażonymi śliwkami. Na górze każdego układamy łyżkę bitej śmietany, dekorujemy połówkami śliwek, plastrami świeżych fig oraz listkami mięty lub melisy.
Racuchy pełnoziarniste z owocami
Gładkie ciasto na racuchy pełnoziarniste powinno urosnąć.
Racuchy pełnoziarniste z owocami
Racuchy pełnoziarniste smazymy na oleju na złoty kolor.

Tagi:

śliwki