Sposób przygotowania:
Placki porowo-marchewkowe z kurczakiem
Najlepiej zacząć od przygotowania placków, choć ja jednocześnie robiłam kurczaka :) Zrobienie placków wygląda następująco: marchewki trzemy na tarce na największych oczkach i wrzucamy do miski; pora kroimy w dość cienkie płaskie plastry i "sparzamy" wrzątkiem by był bardziej miękki, kiedy ostygnie, dodajemy go do marchewki. Wbijamy jajka, dodajemy odrobinę mąki (dosłownie 2 łyżki, bądź można nie dodać w ogóle), sól i pieprz, mieszamy. Łyżką odmierzamy "ciasto" układamy na rozgrzanej oliwie i również łyżką "rozpłaszczamy". Kiedy będziemy przewracać na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. W tym mniej więcej czasie możemy zacząć już robić kurczaka - kroimy go w cienkie paski, przyprawiamy, dodajemy ketchup i smażymy na oliwie. Sos można przygotować już wcześniej, wtedy będzie miał jeszcze lepszy smak: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt/śmietanę, sól, pieprz, sporo kopru i startego ogórka. Wszystko podajemy razem jak na zdjęciu :) Jest naprawdę PYSZNE :)