Sposób przygotowania:
Placki śliwkowo-jabłkowe
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste), przelać do miski i odstawić na 30 minut.
Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placki smakują również jako zimne do podjadania.
Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placki smakują również jako zimne do podjadania.
![Placki śliwkowo-jabłkowe Placki śliwkowo-jabłkowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-sliwkowo-jablkowe-562220.jpg)
![Placki śliwkowo-jabłkowe Placki śliwkowo-jabłkowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-sliwkowo-jablkowe-562221.jpg)
![Placki śliwkowo-jabłkowe Placki śliwkowo-jabłkowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placki-sliwkowo-jablkowe-562222.jpg)