ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Placki śliwkowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna odmiana placuszków tylko jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.

Placki śliwkowo-jabłkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki śliwkowo-jabłkowe

 

  • jajka 2 sztuki "L",
  • mleko 3/4 litra,
  • cukier 1 łyżka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • jabłko 1 sztuka większe,
  • śliwki 6 sztuk większe,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placki śliwkowo-jabłkowe
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste), przelać do miski i odstawić na 30 minut.

Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Placki smakują również jako zimne do podjadania.
Placki śliwkowo-jabłkowe
Można również ciasto przygotować z mikserem.
Placki śliwkowo-jabłkowe
Jabłko i śliwki pokrojone w drobne kawałeczki.
Placki śliwkowo-jabłkowe
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.