Sposób przygotowania:
Placki z blachy
Bierzemy 500g mąki pszennej i usypujemy kopczyk na stolnicy.W samym środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka.Wsypujemy sól oraz szafran.Zagniatamy ciasto-trwa to dość długo (nawet 20 minut).Ciasto powinno być całkowicie gładkie i mieć jednolity kolor.Formujemy z ciasta kulkę,zawijamy ją w woreczek foliowy a potem wkładamy na 50 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i zaczynamy rozwałkowywanie.Od czasu do czasu posypujemy ciasto odrobiną mąki która rozsiewamy po całym cieście-to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do wałka.Rozwałkowujemy tak aby całe ciasto miało grubość około 1-2 mm . Kroimy ciasto na kawałki różnej wielkości i kształtu. Teraz układamy kawałki ciasta na rozgrzanej blasze w piekarniku (bez tłuszczu), lub na blasze kuchni węglowej-jeśli taka posiadacie :) Pieczemy placki z obu stron na chrupko-czasem mają lekko przypalone brzegi ale to w niczym nie szkodzi :) Uwaga-powstawanie bąblów w trakcie pieczenia jest naturalnym procesem.Smacznego!
Po tym czasie wyjmujemy i zaczynamy rozwałkowywanie.Od czasu do czasu posypujemy ciasto odrobiną mąki która rozsiewamy po całym cieście-to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do wałka.Rozwałkowujemy tak aby całe ciasto miało grubość około 1-2 mm . Kroimy ciasto na kawałki różnej wielkości i kształtu. Teraz układamy kawałki ciasta na rozgrzanej blasze w piekarniku (bez tłuszczu), lub na blasze kuchni węglowej-jeśli taka posiadacie :) Pieczemy placki z obu stron na chrupko-czasem mają lekko przypalone brzegi ale to w niczym nie szkodzi :) Uwaga-powstawanie bąblów w trakcie pieczenia jest naturalnym procesem.Smacznego!